jump to navigation

Jam Casio Edifice…Sayang Bini aku!!!! November 5, 2006

Posted by wan in Blogroll.
2 comments

casio edificeMuahhhhhhhhh!!!!!…. itu jerr yang dapa aku luahkan kat sini betapa suka dan gembiranya hati aku dan bertambah sayang aku kat bini aku yang sorang tu. hampir sebulan aku tak berjam tangan sebab jam ‘g-shock’ kelas petaling street yang aku beli kat pasar malam dan pakai beberapa bulan tu dah rosak/putus talinya.Bukan tak mau tukar tali tapi kalu dah talinya lebih mahal dari jamnya baik tak payah. Aku sejak dari dulu lagi hardcore jam casio yang jenih analog dan digital sekaligus, mcm orang kata dua dalam satu dan jam casio memenuhi ciri yang aku mau. Dari beberapa versi casio illuminator yang bercirikan material getah tapi kini dengan edifice aku telah menukar selera kepada yg bercirikan metal. Dulu sebab kerja yg membantutkan hasrat memakai jam besi atas sebab2 keselamatan dan satu sebab lagi adalah bulu roma sekalu terkapit celah tali besi tu, pedih gak laa liang roma tu…tu yang tak mau pakai jam besi, la ni kerja yg berkaitan senglop mesin dah kurang dan dari pemerhatian aku tengok dah jadi trend orang ramai pakai jam besi aku pun ingin mencuba jam jenis ni.

Bersempena besday aku yg ke – ehem ehem ,yang tertangguh dari bulan posa ari tu (tak celebrate pun), mungkin ada lebihan dari duit raya sikit, bini aku yg kute mute tu telah menghadiahkan aku sebuah jam casio edifice kat aku. Lama dah tak dapat present besday dari bini aku almaklum laaa mungkin terlupa sbb terasa dah lama sangat kot hidup berdua. he he he… sekali lagi Muaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhh!!! kat bini aku…. cayang ayang.

Monitor pulak buat hal!!!!! November 3, 2006

Posted by wan in Blogroll.
add a comment

Lepas dari mobo dan hard disk isu hari tu aku pi laa ambik komputer tu dari kedai yg jual komputer tu. Dengan senang hati aku balik beraya kat kampung halaman aku untuk bagi balik PC tu kat pakcik aku tapi sesampai saja kat rumah pakcik aku tu dia bagitau satu lagi problem. Monitor pulak kong, …. alamak, lepas satu2 problem menimpa tapi nasib baik laa semua masih dalam warranti. Dengan beg yg penuh beg pakaian masa balik mai rumah aku terpaksa pulak sumbat monitor komputer. Nasib baik yg 15 inchi saja, kena 17 inci kalu.. tak muat laa bonet kereta aku. Dari nasihat kawan aku, monitor adal salah satu benda yg payah nak rosak, mungkin incoming power kat rumah pakcik aku tu tak stabil, jadi dia suruh pasang laa surge protector. Mungkin ada betulnya pandangan tu sebab urutan masalah nya menggambarkan ada sesuatu yang tak kena dengan incoming power…. kena tunggu laa pulak sebulan lebih untuk dapat replacement monitor baru.. hu hu hu… 😦

Selamat tinggal RM150. Oktober 17, 2006

Posted by wan in Blogroll.
add a comment

Sibuk betul minggu ni… banyak pulak nak kena buat management update (paper work laa tu) tambah pulak ada NPI( new product introduction) nak jalan qualification. Mesi n pulak buat hal… lepas satu, satu problem timbul, dah masuk 3 hari setup tak mau jalan jugak…. pehhhh……

Baru dapat info dari mamat komputer tu. Nak masuk HD baro 40GB, kompeni dia nak charde RM150, mahal siott….. 40GB jerr tu, yg 80GB pun baru ~170 lebih saja…. apa bleh buat, nak cepat punya pasal…. terbang Rm150….. bye bye Rm150. Yg replacement tu boleh laa aku buat koleksi HD aku…. kalu ada kengkawan yg nak beli pun boleh jugak tapi 40G sapa mau sekarang??? semau orang main ratus2 Gig dah laa ni…

Hard disk pulak buat hal!!! Oktober 16, 2006

Posted by wan in Blogroll.
add a comment

Sepoi betul laaa, hari tu ‘mobo’ problem, selepas sebulan baru dapar baru punya ‘mobo ‘ yang claim warranty. Alih-alih HD pulak buat hal, bebai sungguh aku ari ni.. ingatkan raya ni boleh bawak balik dah PC pakcik aku tu… alaaaaahai, jenuh nak menjawab pulak nanti. Entah berapa lama pulak kena tunggu claim warranty HD tu…. 😦

Hak pengguna!! Tahukan anda?? Oktober 13, 2006

Posted by wan in Blogroll.
65 comments

Kalau anda terbeli barang yang rosak dan mahukan mendapatkan balik wang anda kerana telah rasa ditipu sila baca quote kat bawah;

Legal Issue on Contract Law in Malaysia – Good for us to know.

This is something I like to share with you from one of my seminar recently. If you find this informative, pls circulate. It was conducted by A/P Catherine Tay on Legal issues in E-commerce.

Notice that most of the time, the receipt / invoice you received from the merchant carries this exclusion clause or similarly worded statement: “Goods sold are not returnable” or “No refund once sold”.

The thing that I have learnt from her is that : “As long as your good is purchased for home use and not for business (i.e. to be resold), the above exclusion clause is VOID.

That means, as long as the good is defective, regardless of what is worded, you CAN get back all your money spent. You do not have to accept a repair on the good or an exchange. You CAN ask for a refund. AND you are LEGALLY right and entitled to! What a relevation!!!

And most of the time the merchant will refuse to return you your money.

Her advice? From her own experience (and no less than 7 and all successful!), she will threaten the merchant with four words: “SEE YOU IN COURT!”

The court here refers to the Small Claims Tribunal Court. However, you don’t have to tell them what court! All you have to pay is RM10 admin fee and the loser (the merchant) will have to refund you the money PLUS the admin fee!

She shared this with us because she felt that even educated people are cowed by such unfair wordings (which includes her jaded friends who are not lawyers).

Pls try not to let the merchant fleece you the next time you have a defective good.

I know where to file this. On the 16th floor of Putra Place (The Mall opposite Putra World Trade Centre). The form cost RM5.00. The Tribunal will settle within 2 months period.

Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia,
Tingkat 16, Putra Place,
100, Jalan Putra,
50622 KUALA LUMPUR
Tel: 03 – 40492300 / 40424181
Fax: 03 – 40424259
sumber:email persendirian

Jadilah pengguna yg bijak!!! jangan biarkan diri ditipu.